Malopoľsko-prešovské pohraničie spojila Karpatská mapa možností

12.03.2013 Prešov

Prešov/Nowy Sącz 11. marca (TASR) - Informácie o turistických lákadlách na približne dvoch stovkách tematických trás ponúka priaznivcom cezhraničného turizmu webová stránka Karpatskej mapy možností. Tento internetový projekt je spoločným dielom Instytutu Europa Karpat z Malopoľského vojvodstva a Prešovského samosprávneho kraja (PSK).
Cieľom Karpatskej mapy možností, ktorú začali vytvárať obaja projektoví partneri pred vyše troma rokmi, je poskytovať ucelené informácie o hradoch, zámkoch, kaštieľoch, múzeách, vodných svetoch, lyžiarskych strediskách, prírodných krásach, skanzenoch či hoteloch a reštauráciách, ktoré sú poprepájané cestami pre motorové vozidlá, ale aj turistickými chodníkmi a cyklotrasami.
Pri potulkách po zákutiach poľsko-slovenského pohraničia si vedia prísť na svoje okrem športovo orientovaných turistov, milovníci prírody, histórie, agroturistiky, termálnych prameňov, tradičnej ľudovej kultúry a v neposlednom rade aj priaznivci regionálnej gastronómie. Vybrané trasy prešovsko-malopoľského regiónu sú zároveň atraktívne pre ornitológov či ľudí, ktorí sa chcú dozvedieť viac o kedysi veľmi vyhľadávanej prírodnej medicíne.
"Od začiatku pracujeme na tom, aby sme prepojili kultúru a turistiku a vytvorili tak zaujímavú značku pre rozvoj cestovného ruchu na území oboch partnerských regiónov. Turista môže navštíviť v unikátnej oblasti Karpát, ktorú propagujeme, dve krajiny a zažiť veľa zaujímavého, a to aj na trase iba niekoľkých desiatok kilometrov," informovala TASR o potenciáli Prešovského samosprávneho kraja a Malopoľského vojvodstva riaditeľka Instytutu Europa Karpat Małgorzata Broda.
Ako ďalej uviedla, obsahová stránka internetového portálu www.karpatskamapa.sk sa neustále aktualizuje o nové turistické ciele, ale aj plánované kultúrne podujatia v oboch partnerských regiónoch. Informácie o nich môže vkladať na web aj verejnosť, a to získaním prístupu od administrátora alebo vyplnením internetového formulára. Webová stránka zároveň ponúka možnosť sťahovania máp pre navigácie k turistickým cieľom prostredníctvom GPS zariadenia a vkladanie fotografií či videozáznamov, ktoré zhotovili turisti pri svojich potulkách po Karpatoch.
Prešovský samosprávny kraj si od spoločnej iniciatívy s poľskou stranou sľubuje naštartovanie turizmu v spomínaných oblastiach Poľska a Slovenska. "Očakávame zároveň, že projekt, ako aj samotný portál, opätovne podnieti záujem zo strany poľských turistov o slovenské destinácie. Po zavedení eura totiž došlo k útlmu ich návštevnosti, čo cítia dodnes mnohé subjekty a inštitúcie v prihraničných regiónoch," uviedla pre TASR hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková.
Projekt Karpatská mapa možností financuje Európska únia v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Poľsko - Slovenská republika 2007 - 2013. Jeho výstupom je spomínaný portál, odborné konferencie avšak i množstvo propagačných, materiálov, brožúr a štúdií, ktoré vyšli vo viacerých jazykových mutáciách. Realizátori spomínaného projektu chcú v budúcnosti zapojiť do spolupráce pri propagácii cezhraničného turizmu aj ďalšie poľské a slovenské regióny.
 

Vyberte región

mark